Skjult reklame
Reklame virker best når vi ikke vet at det er reklame. Derfor er skjult reklame ulovlig.

De fleste er klar over at reklame er lagd for å påvirke oss. Derfor blir vi gjerne også mer skeptiske når vi ser reklame. Vi stoler imidlertid mer på personlige anbefalinger vi mottar fra venner eller kjente. Men hva hvis «vennen» egentlig blir betalt for å anbefale deg et bestemt produkt? Eller reklamen er laget slik at den skal se ut som en personlig anbefaling? Dette kaller vi skjult reklame.
Skjult reklame er rett og slett reklame som ikke ser ut som reklame. Reklamen kan for eksempel være skjult i en podkast, et skin i et PC-spill, et innlegg på TikTok, eller en film på YouTube. Ofte er det uklart hvem som egentlig står bak reklamen.
Når du ikke vet at det er reklame du ser, er du kanskje mindre skeptisk til budskapet. Jo mer skjult reklamen er, jo mer effektiv kan den være.
Er det lov å skjule reklamen?
Markedsføringsloven sier at reklame skal lages og presenteres sånn at det er tydelig at det er reklame. Hvis det ikke er lett å se med en gang at noe er reklame, må reklamen merkes. Skjult reklame er nemlig ikke lov.
I sosiale medier er reklamen ofte blandet med annet innhold. Det gjør det vanskelig å vite hva som er reklame, og hva som faktisk er personlige anbefalinger. Derfor må reklame i sosiale medier merkes tydelig. Influensere som får betalt for å legge ut innlegg eller stories i sosiale medier må merke innleggene som reklame eller annonse. Dette skal gjøres på en slik måte at du med en gang ser at et innlegg eller en story er reklame. Influensere kan for eksempel være gamere, youtubere, tiktokere og kjendiser.
Selv om mange norske influensere er flinke til å merke innleggene som reklame, er det ikke alle som gjør det. Noen vet kanskje ikke at de må merke reklamen. Andre lar være å merke med vilje, for at reklamen skal fungere bedre. Og noen merker reklamen, men lager merkingen slik at den skal være vanskelig å få øye på. De legger altså ut skjult reklame.
Hva må merkes?
Ikke alle influensere får betalt i penger. Noen får gratis produkter, reiser, rabatter eller andre fordeler for å vise fram et produkt. Slike innlegg er også reklame.
Mange influensere har egne kleskolleksjoner eller samarbeider med andre om for eksempel sminke, hudpleie eller andre produkter. Det tjener de penger på. Når de viser fram sine egne produkter, eller for eksempel har på seg en genser fra sitt eget klesmerke, kalles det egenreklame. Slike innlegg må også merkes.
Sjekkliste: Regler for reklame
Klikk på punktene for å lese mer.
Reklame skal tydelig framstå som reklame.
- Reklameinnlegg i sosiale medier må merkes.
- Merkingen skal være så tydelig at du ser den med en gang.
Forbrukertilsynet har laget en egen veiledning som viser hvordan du kan merke i forskjellige sosiale medier.
Annonsøren må kunne dokumentere alle påstander.
- Hvis et firma påstår at produktet deres er best eller billigst, må de kunne vise fram undersøkelser eller tester som viser nettopp det.
- Det er ikke lov å påstå at noe er miljøvennlig uten at man kan bevise det.
- Hvis reklamen påstår at et produkt er miljøvennlig, bør den også forklare hvorfor og på hvilken måte produktet er bra for miljøet.
Barn skal beskyttes mot skadelig reklame.
- Direkte kjøpsoppfordringer til barn er ikke lov. Man kan for eksempel ikke skrive «løp og kjøp» eller «kjøp nå» i reklame til barn. Det er heller ikke lov å be dem mase på voksne for å få dem til å kjøpe noe!
- Barn bør ikke se reklame som spiller på kropp og kan bidra til kroppspress. Det kan for eksempel gjelde reklame for kosmetiske behandlinger og operasjoner.
- Det er ikke lov å spille på frykt eller bruke skremmende virkemidler i reklame til barn.
- Reklame til barn bør ikke inneholde vold, sex og rusmidler.
Det er ikke lov å jukse med konkurranser.
- Det er ikke lov å lokke med premier som aldri blir delt ut. Hvis et firma holder en konkurranse hvor de lover å gi bort premier, må de faktisk dele ut premiene.
- Det er ikke lov å påstå at en premie er gratis hvis du må betale noe for å få den.
- Det er ikke lov å kreve at du skal tagge venner for å få være med i konkurransen.
Det er strenge regler for pengespill.
Retusjert reklame må merkes.
- All reklame hvor størrelsen, fasongen eller huden til en kropp er retusjert, skal merkes med et spesielt merke.
Du kan lese mer om dette på Reklameskolen for ungdomsskolen.
Prisen må være riktig.
- Når en vare er på salg, må selgeren oppgi hva den kostet før. For eksempel «50% avslag. Før: 300. Nå: 150».
- Før-prisen skal være den laveste prisen butikken har hatt på varen de siste 30 dagene.
Du kan lese mer om dette på Reklameskolen for ungdomsskolen.
Oppgave 1: Finn merkingen
Plasser forstørrelsesglasset over merkingen. Trykk deretter «Sjekk» for å se om du har funnet den.
Oppgave 2: Diskuter effekten av merkingen
- Hva er fordelene og ulempene for influenserne som må merke innleggene sine som reklame?
Tenk på om det har noe å si for troverdigheten, og hvor mye de selger eller tjener. Tror du de når ut til flere eller færre? - Hva er fordelene og ulempene for deg ved at innleggene er merket som reklame?
Gjør reklamemerkingen at du blir mer eller mindre påvirket av det innholdet du ser? På hvilken måte?

Kompetansemål
Norsk
- gjøre rede for og reflektere over bruken av retoriske appellformer og språklige virkemidler i sakprosatekster (sf vg1)
Salg, service og reiseliv
- gjøre greie for regler og lovverk som er relevante for servicenæringen, og forklare hvordan de regulerer drift av virksomheter (forretningsdrift vg1)
- kjenne til og nytte gjeldande regelverk for marknadsføring og sal (markedsføring og innovasjon vg1)
- beskrive og følgje gjeldande regelverk for sals- og reiselivsbedrifter som regulerer forholdet til kundar, tilsette og næringsliv (forretningsdrift vg2 salg og reiseliv)
Samfunnskunnskap
- drøfte korleis personleg økonomi, kommersiell påverknad og forbruk påverkar enkeltpersonar, grupper og samfunn
Medie- og informasjonskunnskap 1
- reflektere over mediebruk og vurdere korleise sosial medium, og andre medium, kan påverke haldningar, identitet og sjølforståing